Wat vinden mijn cursisten er eigenlijk van?

Natuurlijk wil je weten wat anderen van de cursus vinden. Wat je ervan kunt verwachten. Wat het je gaat brengen. Logisch.

Ik ben er trots op dat mijn cursus door zoveel mensen zo enorm gewaardeerd wordt. En dat er zulke prachtige resultaten worden behaald. Maar nog meer dan dat ben ik er ontzettend blij mee dat mijn cursus ze daarnaast zoveel voldoening, inspiratie en plezier geeft! Een uitdaging, een uitlaatklep, ontspanning. Soms zelfs een invulling van hun leven. Mooier kan ik mij niet wensen.

Meer over mij

Door mijn jarenlange ervaring met het geven van schilderlessen en natuurlijk mijn eigen ervaring als portretschilder weet ik precies waar mijn cursisten tegenaan lopen en mee worstelen. Hierdoor kan ik gerichte oefeningen en aanwijzingen geven zodat ze steeds beter gaan kijken, steeds meer gaan zien en hierdoor steeds betere portretten gaan schilderen.

Bovendien geniet ik er enorm van om mijn cursisten een duwtje in de rug te geven en ze net dat beetje zelfvertrouwen te geven dat ze nodig hebben om heerlijke portretten te schilderen en enorm veel plezier in het schilderen te krijgen. Ik vind het geweldig om te merken dat velen hierdoor boven zichzelf uitstijgen!

Wat zeggen anderen

Cursisten aan het woord

– Lucia –

NOOIT GEDACHT DAT IK EENS EEN PORTRET ZOU KUNNEN SCHILDEREN!

“Ik ben erg enthousiast over je online cursus en ik zal je zeggen waarom.

  • De lessen volgen in je eigen tempo en wanneer het jou uitkomt.
  • Wanneer je het niet meer weet, is er de mogelijkheid om video’s nogmaals terug te kijken. Soms wel 3x want je denkt, hoe doet ze dat nu toch!
  • Esther als persoon spreekt me aan, de manier van uitleggen, haar vriendelijkheid.
  • Geen cursus die even afgeraffeld wordt.
  • Niet duur je krijgt echt waar voor je geld.
  • De vervolgcursus heeft écht een toegevoegde waarde, Esther gaat op alles nog dieper in en portretten worden daardoor nóg mooier, losser.
  • Ik heb al meerdere mensen enthousiast gemaakt en heb nu 2 vriendinnen die ook inmiddels lid zijn en zo hebben we een leuke gemeenschappelijke hobby gekregen.
  • Toegang tot de besloten FB groep is erg leuk, alleen je zou er een dagtaak aan hebben om overal op te reageren ik doe dit dan ook gedoseerd. Fijn is het om daar je werk te kunnen laten zien en je leert veel van de feedback die je krijgt.
  • Nooit gedacht dat ik eens een portret zou kunnen schilderen, maar stiekem was het wel mijn wens.
  • Portretschilderen een hobby die oneindig is……!
Ik heb inmiddels een paar portretten gemaakt waar ik erg enthousiast over ben.”

IK ZOU ZEKER IEDEREEN AANRADEN DEZE CURSUS TE VOLGEN!

“Medio september ben ik begonnen. Ik schilderde wel wat maar nog nooit portretten.

Dat je materiaal, verf nummers en een aantal kwasten voor mooi werk te maken liet zien, was heel fijn.

Het mengen van kleuren de donkere en lichte partijen, ook door je wimpers kijken, zo belangrijk. Dit wist ik allemaal niet. Ik rommelde wat aan, maar door je voorbeelden, uitleg met filmpjes en de voorbeelden van ander kunstwerken, kun je het allemaal goed begrijpen.

Ik ben er nog lang niet, maar kijk met steeds beter met andere ogen, zo leer ik ook van medecursisten van hun feedback!
Durf nog niet zo goed een feedback te geven van andere cursisten, maar dat zal groeien.

Ik zou zeker iedereen aan raden deze cursus te volgen, wat ik heb geleerd in die korte tijd, echt veel. Je kunt het ook direct toepassen.

De speciale uren (bij de Vervolgmodule Plus) waarbij je een keer in de 14 dagen vragen kunt stellen, heel boeiend en leerzaam.

Ik ben een beginnende cursist maar ontzettend enthousiast, en heel leergierig, dit is mede gekomen door Esther, zij motiveert mij, om op een positieve manier een kundig feedback te geven.”

– Gerda –

– Lia –

IK BEN HELEMAAL IN DE BAN VAN HET PORTRETSCHILDEREN GERAAKT!

“Ik heb een klassieke schildersopleiding afgerond waarbij ik niet zo veel aandacht heb besteed aan het portretschilderen. Het lukte me niet zo goed en dacht dat het mijn ” ding” niet was. Toch wilde ik graag mijn kleinkinderen schilderen. Ik ben begonnen aan de basiscursus van Esther en door de heldere en duidelijke uitleg stonden er vrij snel een paar portretjes op het doek. Inmiddels volg ik ook de vervolgmodule die me nog meer inzicht geeft en ik helemaal in de ban van portretschilderen ben geraakt. ”

ESTHER HELPT JE ECHT DAARBIJ!

“Schilderen is altijd al mijn hobby geweest .De droom om ooit eens een echt mooi schilderij te maken ligt mij bijzonder aan het hart.

Helaas bereikte ik een niveau waar ik doorheen moest maar hoe?  Veel op internet gekeken en boeken bestudeerd maar het blijft een moeilijk te leren proces.

Vaak vertellen de YouTube filmpjes  maar de helft van het verhaal.    Zelfs  een workshop bij een kunstenaar bood niet echt soelaas. Toen mijn vrouw en ik in een gezellig familie-restaurant zaten in Egmond aan den Hoef in juni 2017 ,kwam ik aan de praat met een van de werknemers. Zij vertelde mij dat haar moeder professioneel portretschilder was waarop ik zei dat ik daar ook hobbymatig mee bezig ben.  Thuis direct gegoogeld op “Ester van Tilburg” en tot mijn vreugde was zij bezig met een online portret schilder cursus op te zetten.

Dit was wat ik zocht; “Het hele verhaal”.  Eerst dacht ik nog dit is eigenlijk mij schilderstijl niet want ik ben zelf heel pietluttig en alles moet glad. In het zelfde jaar liep ik op de kunstenaarsmarkt in Bergen en stopte bij een kraam waar een groot bord hing met de opschrift; “ Dit zijn geen foto’s” !!!!  Maak dan een mooie foto en lijst die in, dacht ik nog. Tot mijn verbazing hoorde ik onlangs uit verschillende monden:  Bert het lijkt net een foto???? Neee.. dat wil ik juist niet.  Nu wil ik juist de losse toets leren omdat daar veel meer leven in zit, het sprankelt echt.

Dat betekent, omschakelen van fijne naar een wat lossere toets maar dan toch ook weer heel precies.   Ben nu op zoek naar een compromis.

Portretten van mensen hebben mijn voorkeur omdat ik daarmee een expressie van een persoon op z’n mooist vast kan leggen. Alsof je eventjes de ziel vangt en die vastlegt in de mooiste kleuren.  Als ik naar mijn portretten kijk of die van een ander, word ik er echt blij van. Het roept iets bij je op.

En dat leer ik allemaal in de cursus van Esther.  Alles doet er toe; het juiste gereedschap, de foto, het inleven van de persoon die je wilt schilderen, het leren kijken, de precieze schets,  het onderschilderij met de contrasten en verschillende tonen, het “boetseren” van diverse onderdelen van het gezicht en dan de kleurkeuze , de laatste ieniemienie stipjes, streepjes etc. Ik kan daar uren mee zoet zijn.

Best wel complex want alles is hol en bol en in perspectief maar dat maakt het ook zo fascinerend en boeiend.

Esther helpt je daar echt bij. Heb je vragen? dan is daar een speciaal life-online- vragenuurtje voor. Heel nuttig en ook nog gezellig ook en digitaal wordt opeens persoonlijk.

Dankzij haar besloten facebookpagina kun je je werk delen met anderen en tips krijgen. Belangrijk is ,dat je het daardoor ook volhoudt als het tegen zit.  Een hele fijne bijkomstigheid is, dat het allemaal zo betaalbaar is.

Deze cursus is een echte aanrader voor iedereen die portretten wil leren schilderen.

Een tip; Koop direct de beste verf en de beste kwasten, scheelt direct zoveel.”

– Bert –

– Karen –

DE CURSUS IS ZO INSPIREREND!

“Ik heb de basiscursus online-portretschilderen van Esther gevolgd en ben nu bezig met de vervolgcursus. Heerlijk om in je eigen tempo de lessen te volgen. Esther laat je op de filmpjes heel goed zien hoe haar aanpak is, waar je op moet letten (veel door je oogharen kijken) en hoe om te gaan met licht en schaduw. Ik ben niet zo geduldig van aard, maar ik heb nu geleerd om eerst een goede onderschildering te maken (oxiderood blijkt hiervoor het toverwoord) en alle lichte en donkere gedeeltes op de juiste plaats te zetten. En vooral afstand nemen en niet te gauw opgeven, want er kan steeds weer wat verbeterd worden. Dat is ook zo fijn aan de (besloten) facebookgroep, waarin andere cursisten tips en advies kunnen geven op jouw portret. Anderen kijken weer met een frisse blik naar jouw werk en zien dingen waarvoor je zelf ‘blind’ bent geworden.

Al met al een heel leerzame en vooral ontzettend leuke cursus, waarbij je behalve een heel inspirerende docent er in één klap een heleboel (kritische) schildervrienden bij cadeau krijgt.
Na het oefenportret van de basiscursus, werd mijn kleindochter het eerste ‘slachtoffer’.
De cursus is zó inspirerend, dat ik wel hele dagen zou willen schilderen. Gelukkig lukt dat niet altijd, want afstand nemen hoort ook bij het leerproces.”

MIJN ZELFVERTROUWEN WORDT GEVOED!

“Ik ben heel blij dat ik met deze cursus begonnen ben. De enthousiaste manier waarop je vertelt hoe en wat je kunt doen om een mooi resultaat te krijgen is heel erg stimulerend.

Je ziet ook meteen dat het echt iets toevoegt. Mijn zelfvertrouwen wordt gevoed en dat is een vrij gevoel wat mij zeker verder brengt.
Dit is zo leuk om te doen. Ik heb al een paar portretjes gemaakt. Het kan nog veel beter maar ik heb er met zoveel plezier aan gewerkt.
De facebookgroep  is zo positief en dat is inspirerend.”

– Rineke –

– Lucia –

ESTHER LEGT PRECIES UIT HOE JE EEN PORTRET SCHILDERT!

“Portretten/gezichten hebben mij altijd gefascineerd. Toen ik op facebook de online cursus van Esther tegenkwam bedacht ik me maar heel even. Op de een of andere manier leek het mij wel wat. Alhoewel ik eigenlijk nooit graag iets met kleuren deed. Ik tekende liever zwart-wit. Ook werk ik nog vier dagen maar het leek me gewoon erg leuk. En ik ben blij dat ik ermee gestart ben!

De cursus is heel duidelijk. Dat komt met name door die video’s en de beschrijvingen erbij. Esther legt precies uit hoe je een portret schildert.

Elke keer opnieuw bekijk ik voordat ik met een nieuw portret begin weer even kort wat stukjes van de video’s. Misschien dat ik dit op den duur niet meer nodig heb. Ik heb er nu drie klaar. Van het tweede portret heb ik een foto meegestuurd. Tegelijkertijd met dit portret was ik ook begonnen met een derde portret. Nadat iemand dit tweede portret gezien had, nog niet helemaal klaar , vroeg zij of ik een portret van haar vader wilde maken. Dat ben ik toen gaan doen. Die is naar mijn idee erg goed geworden.

De cursus is aan te raden voor iedereen die graag een portret wil gaan schilderen omdat hij heel duidelijk is. De facebookgroep is ook fijn omdat de mensen elkaar tips geven. Hier leer ik ook heel veel van.

Ik vind het ook heel fijn als Esther zelf tips geeft en dan met name in de beginfase en als je in de eindfase zit en een punt bereikt waarop je jezelf afvraagt is het portret nu klaar of toch nog niet.”

IK BEN MET ZOVEEL MEER PLEZIER GAAN SCHILDEREN!

“Ik vind je cursus zalig! En waarom? Het alla prima schilderen is voor mij een uitkomst omdat het vaart geeft aan mijn beeld, het stuwt me om minder te priegelen. De handvatten die je aanreikt zijn voor werkelijk iedereen, ook de beginnende schilder zo simpel toepasbaar dat je zelfs zonder enige ervaring een herkenbaar portret tevoorschijn kunt toveren. Dat is fantastisch voor iedereen ( de belangrijkste eerste meest moeilijke fase, het uit de hand schetsen van een portret kun je in principe overslaan dat was ik niet gewend).

Maar dan komt het… schilderen, niet inkleuren maar schilderen en kijken kijken kijken. Ik word door jouw methode, heel langzaam een schilder met een briefje op mijn ezel: Los los los… Er ontstaan partijen in mijn doeken waar ik blij van word. En dat worden er steeds meer. Jouw cursus behelst wat iedere schilder nodig heeft: Een goede leraar heeft aan twee woorden genoeg om iets uit te leggen. Esther; jij verstaat de kunst om met twee penseelstreken uit te leggen hoe het moet.
En ohohoh, wat willen we graag tussen de lijntjes blijven kriebelen met z’n allen, want we zien het wel maar we zijn net een stel kleine kinderen, we doen het lekker niet, en toch gebeurt er wat… begint er wat te ontstaan, komen er meer vloeiende overgangen, komen we tot de ontdekking dat die twee penseelstreken zo gek nog niet zijn… en dan wordt het kaf van het koren gescheiden.
Waarom raad ik deze cursus aan?
Voel je je portretschilder en wil je werkelijk ‘ leren schilderen’ en toewerken naar die heerlijke losse toets, dan is dit de meest duidelijke en effectieve cursus die ik ken. Het is zo veel meer dan een hobby, zoveel meer dan gewoon maar naschilderen. De cursus werkt voor mij in ieder geval positief verslavend 😉
Wat heeft het mij gebracht?
Plezier, ik ben met zoveel meer plezier gaan schilderen ( en ik had al heel veel plezier) doordat ik het gevoel heb werkelijk iets te leren, beter te worden, eindelijk beter te worden.
Ik heb al drie opdrachten gehad, hoe leuk is dat!”

– Malou –

– Wilma –

ERG LEUK EN STIMULEREND!

“Ik schilder al een poosje en heb zeker portretten naar foto geprobeerd maar alle fouten waren op mij van toepassing, alle kleuren in elkaar poetsen, durfde geen donkere kleuren in te zetten, zo bleef mijn portret ‘vlak’..  en ingekleurd.

De losse schildertoets van jouw portretten sprak me erg aan.

Wat heeft de cursus mij gebracht… 2 portretten geschilderd  en ik was niet ontevreden met het resultaat, licht zat op de goede plek en het eerste portret leek best los (poetsen deed  ik helaas nog, maar ik weet nu dat ik dat niet moet doen) blijf nog wel onzeker over het resultaat.
Bracht me ook verbazing nadat ik de portretten op de Facebook groep geplaatst had en Franca  en de medecursisten enthousiast en complimenteus reageerden, dat had ik niet verwacht. Erg leuk en stimulerend.

Fb groep vind ik een leuke  toevoeging, de feedback is handig en het is leerzaam om de vorderingen van andere cursisten te volgen.”

DE RESULTATEN ZIJN VERBLUFFEND!

“Ik had al een tijd zin om portretten te schilderen maar wist niet hoe ik het moest doen. Het kwam er niet van tot dat ik deze cursus tegen kwam. Ik had wel mijn vraagtekens om een portretverf cursus online te volgen. Voordeel voor mij, ik kan het thuis doen, de prijs is laag, meer voordeel dan nadeel.
Waarom niet en nu ben ik heel blij dat ik er aan begonnen ben.

De resultaten zijn verbluffend en ik weet dat ik nog veel te leren heb maar Esther legt stap voor stap uit hoe je een portret kan opbouwen.
De manier waarop ze het doet is prettig, vrij, ontspannen, enthousiast, je wil gelijk zelf beginnen door de manier waarop de lessen zijn opgebouwd.

Het is een echte aanrader en ik geef mij zeker op voor de vervolg cursus. Je leert zoveel in korte tijd en het is heel leuk.

Ik ga nu beginnen met mijn 3e portret en elke keer weer nieuwsgierig hoe en wat er gaat ontstaan. Uiteindelijk hoop ik mijn eigen stijl te ontwikkelen.”

– Ivanka –