1 januari, een mooie gelegenheid om even terug te blikken op het vorige jaar.

Een enerverend jaar, zo kan ik het wel noemen.

Het jaar begon met het opmaken van de rekening. Letterlijk en figuurlijk.

Tot 2017 had ik het in opdracht schilderen altijd gecombineerd met een baan in loondienst. Het combineren van die twee werd steeds lastiger. Het aantal portretopdrachten nam snel toe en mijn focus verlegde zich steeds meer richting het schilderen. Begin 2017 besloot ik om mijn parttime baan in loondienst op te zeggen en fulltime voor het schilderen te gaan. Spannend vond ik het. Stiekem bleek ik toch wel van zekerheid te houden.

Veel tijd om mij zorgen te maken had ik echter niet. De portretopdrachten bleven binnenstromen. Werkweken van 50-60 uur. De een na de andere opdrachtgever stapte over mijn drempel. Ieder met zijn eigen verhaal en eigen wensen. In elke opdracht leefde ik mij in. Maakte van hun verhaal mijn schilderij. Telkens weer de momenten dat de opdrachtgever het portret kwam bekijken. Zou het naar wens zijn? Had ik het goed getroffen?

Begin 2018 keek ik terug. Wat had het jaar schilderen mij opgeleverd? Veel mooie ontmoetingen. Dat zeker. Veel mensen blij gemaakt. Dat ook. Plezier beleefd aan het schilderen. Vaak wel, maar niet altijd. Hard gewerkt. Stress of het wel goed genoeg was. Productie draaien. Altijd aan het werk. Moe. Financieel redelijk gedraaid.

Ik overdacht of ik dit op deze manier door wilde zetten. Het antwoord daarop was duidelijk: nee. Ik besloot dat het anders moest.

Dat was het moment dat ik ging denken over het ontwikkelen van een online schildercursus. Mijn omgeving had zijn twijfels: waarom moest ik nou opeens weer iets anders? Bovendien: online schildercursussen, daar waren er toch al zoveel van? Maar ik had het duidelijk voor ogen. Dit zou anders worden. Dit ging mensen inspireren om losser te leren schilderen. Dit zou mensen gaan motiveren, ontwikkelen en vooral: heel erg blij maken! Dit ging gewoon een succes worden!

Direct begon ik met het uitdenken van het stramien. Waar moest de cursus uit bestaan, welke onderwerpen wilde ik behandelen, hoe moest het eruit zien? Daarna de praktische uitwerking, de website, de lessen, de filmpjes, de opdrachten, de inspiratie. En last but not least: de marketing.

Naast de portretopdrachten, die ook gewoon doorliepen, werkte ik mij een slag in de rondte aan de cursus. En 1 mei 2018 was het zover, de online cursus portretschilderen ging online!

Heel eerlijk: ik was toch wel een beetje trots. Ik had het ‘m toch maar geflikt. Op mijn manier weliswaar, niet al te gelikt, met foutjes die iedereen kon zien. Maar wel oprecht, spontaan, goed gemeend en met inhoud en inspiratie.

Ik kreeg gelijk, het wérd een succes. En wát voor. In een half jaar tijd al meer dan 1000 cursisten. Een bloeiende besloten Facebookgroep. Super enthousiaste cursisten.

Een nieuwe website met nieuwe foto’s volgde en een Vervolgmodule. Verdiepingsmodules en live Facebook vragenuurtjes.

Maar het allermooiste van het succes vind ik nog wel het effect dat de cursus op de mensen heeft. Hun enthousiasme, hun trots, hun blijdschap. Het toenemen van hun zelfvertrouwen doet mijn hart opbloeien. Ik heb al zoveel mooie reacties van cursisten gekregen op wat mijn cursus hun heeft gebracht. Misschien wel de allermooiste deel ik hieronder graag met jullie:

DANK Esther. Voor jou en alle lieverds om je heen ook zoveel goeds toegewenst. Persoonlijk kan ik niet wachten tot ‘t 2019 is, heftig jaar als t is geweest.. Knallend 🍾het nieuwe jaar in, om niet meer te stoppen met knallen🎨op het doek! Daarbij geïnspireerd door ieder in deze groep, met name jou Esther.. Jij weet mij recht in mijn hart te raken met je sprankelende zijn, je heldere, relaxte, gezellige, fijne, creativiteit en uitleg. Jij maakt mij weer BLIJ!!🍀😘

Heel graag wil ik iedereen bedanken voor het deelnemen aan de cursus en voor het delen van jullie enthousiasme.

Mijn wens voor het komende jaar is dat jullie allen heerlijk blijven genieten van het maken van prachtige, losse, sprankelende portretten. Ieder op je eigen manier, in je eigen stijl en met je eigen enthousiasme! Heel, heel veel plezier gewenst!